Vi har precis firat midsommar eller sommarsolståndet som är det vi egentligen firar.

Sommaren är vad som inom Ayurveda kallas för Pitta årstiden, dvs den årstid som präglas av värme och ljus. Du som har Pitta dosha  föredrar nog att sitta i skuggan de varmaste dagarna med en svalkande dryck medan Vata verkligen njuter och känner att han/hon äntligen tinar upp efter vinterns köld.

Till sommaren hör också fräscha sallader och drycker. Det kan vara svårt för en Vata som har en oregelbunden Agni (matsmältning) att förbränna och tillgodogöra sig näringsämnena i den kalla råa maten, är du däremot en Kapha eller Pitta med stark matsmältning kan du med gott samvete byta ut en måltid till en god Smootie istället.

Här kommer recept på 3 olika smooties för din dosha

VATA

1 dl spenat

1 avokado

2 dadlar

2 dl mandelmjölk

1 nypa gurkmeja

1 nypa ingefära

 

PITTA

½ gurka

mungbönegroddar

1 nypa gurkmeja

1 äpple

1 tsk kokosolja

2 dl kokosvatten

 

KAPHA

grönkål

persilja

mungbönegroddar

blåbär

1 nypa ingefära

saften från ½ citron

grapefruktjuice

 

smootie