Det helande köket handlar inte bara om vad vi tillför huden utvärtes, utan främst den kost vi äter. Den kost vi äter kan antingen bidra till en bättre hälsa, eller göra det svårare för kroppen att läka sig själv.

Min egen resa att hitta en kost som helar Rosacea fortsätter med Pitta-balanserande kost

kale

Min favoritgrönsak just nu är Grönkål, denna fantastiska grönsak med många helande egenskaper bland annat sägs den motverka gråstarr, rena levern (båda Pitta-organ enligt Ayurveda).

Grönkålen innehåller dessutom flavonoider, antioxidanter som skyddar mot cancer. Grönkålen innhåller dessutom mer kalcium än t.ex mjölk. Kalcium  är speciellt viktigt för kvinnor i klimakteriet, samt för köttätare (förbränningen av kött tar av ditt kalcium och kan vara en orsak till benskörhet).

Grönkålen hör till gruppen  goitorgena livsmedel som i sin råa form kan hämma sköldkörtelns funktion. Detta kan undvikas genom att du t.ex kokar grönkålen.

 

Recept på god Grönkål

Skölj och skär grönkålen i tunna strimlor. Skala och hacka gul lök samt vitlök.

Värm lite kokosolja i panna och tillsätt löken, vitlöken och grönkålen, krydda med t.ex garam masala krydda. Häll över ca ½ dl vatten och låt sjuda en stund, tillsätt lite tamarind, och njut av den goda grönkålen som den är, eller tillsammans med basmati ris.

 

Har du rester över kan du fylla din omelett med grönkålsblandingen nästa dag.