Aldrig förr had det förekommit så många olika råd om vad som är bra för kroppen och framför allt vad som inte är bra för kroppen. Media sjuder av rekommendationer  om rätt kost.

I samma takt som  råden ökar, ökar också vår förvirring och vi tappar kontakten med vad vårt inre säger vad vi behöver äta. Många känner att de behöver utbilda sig till kostrådgivare själv för att komma underfund med vilken diet som är lämpligast.

Ayurveda balans

 

Som Ayurveda hälsocoach ger jag också naturligtvis råd om kosten, men det behöver inte vara så svårt. Ett generellt tips är att tänka Årstider,  på sommaren behöver vi inte så starkt kryddad mat som på vintern t.ex. Nu när hösten är här smakar soppor, grytor av fina rotfrukter som bäst. Under våren njuter vår kropp och vårt sinne av färska primörer.

Är du medveten om din dosha kan du tänka Pitta mår bra av gröna grönsaker som t.ex zuccini, broccoli, och grönkål. Vata balanseras genom att äta rotfrukter medan Kapha personer mår bästa av grönsaker som växer ovan jordytan .

Att det i en familj finns flera dosha-kombinationer, kan tyckas förvärra det hela, men har du då olika kryddor så kan var och en krydda basfödan enligt sin dosha.