Efter mitt besök i Indien började en ännu mer intressant resa. Den ledde mig till Markaryd i Sverige, där jag i juni 2000 började studera till Ayurvedisk hälsorådgivare. Redan under  första lektionen där  Majvor Stigengreen och Lennart Eriksson berättade om grunderna i Ayurveda gav mej känslan av att ha hittat hem.

Jag förstod att jag under några år hade försökt göra om mig, anpassa mig, till en roll som inte egentligen var jag. När jag under den första kurshelgen kom underfund med att min Prakruti är Pitta och inte varken Vata eller Kapha som jag tidigare trott, kändes det som en stor lättnad och glädje. Jag började inse att jag har rätt att vara precis den jag är!

Ayurveda betyder kunskap om livet, och ser till hur de fem elementen luft, rymd, eld, vatten och jord påverkar och finns i allt runtom och inom oss. Dessa element kallas i Ayurveda för Dosha

v-p-k bild

Vata domineras av luft och rymd – jag har målat lotusblomman i bått/turkost för att visa detta

Pitta domineras av eld och vatten – den röda lotusblomman symboliserar elden

Kapha domieras av vatte och jord – den gröna lotusblomman i naturens färger symboliserar Kapha

Prakruti betyder födesekonstitution, Vikruti betyder din nuvarande kombination av elementen och eventuella obalanser