Helande börjar först och främst i ditt eget kök, med råvaror du har hemma.

Om vi vänder på det så börjar också ohälsan i ditt kök…. ”Du blir vad du äter” uttrycket eggfenugreekhar du säkert hör innan.

För ett par år sen fick jag hudsjukdomen Rosacea, när man läser om Rosacea så sägs det ofta att det är  en ”nyckfull sjukdom” men jag har bestämt mig för att ta reda på om det verkligen är så eller om det helt och håller beror på vad vi äter och vad vi känner… Jag tror nämligen att känslor och den fysiska kroppen har ett starkt samband, något vad vi kallar för den ”metafysiska kroppen”.  När vi blir medveten om detta kan vi också göra en förändring i både kost och vårt sätt att hantera situationer, och ett helande kan ske på flera plan. 

Huden hör till vad man kallar för Pitta sub-dosha inom Ayurveda, och antagligen är det en förhöjd pitta (eld elementet) som ger sig uttryck på detta sätt till följd av t.ex stress, irritation, toxiner eller mat som förhöjer Pitta.

Jag har redan nu efter några dagar konstaterat att, när jag mot bättre vetande använt  deodorant, även om den är ekologisk och utan aluminium, så har symptomen av rosacea förvärrats. Svettning är kroppens naturliga sätt att göra sig av med toxiner (slaggämnen) och när vi då täpper till porerna utifrån med olika medel, försöker kroppen hitta ett annat sätt att få ut slaggämena.

ansiktsmask

 

Jag gör min egen Ansiktsmask som jag lägger på huden varannan dag. I ansiktsmasken ingår

 

1 äggula  – eftersom äggulan  har fuktgivande egenskaper.  Äggula är närande och passar torr hy. Den innehåller lecitin och svavel som är bra för huden

1 msk bockhornsklöver som jag malt till ett fint pulver. Bockhornsklöver helar sår, och utslag och bölder.

Vispa äggulan lätt , du kan använda ½ äggulan så blir det inte för stor sats, tillsätt därefter bockhornsklöver pulvret och blanda väl. Bred ut ansiktsmasken över ansiktet, (undvik den tunna huden under ögonen) Låt sen masken verka i ca 15 min innan du sköljer bort ansiktsmasken med ljummet vatten, du kan även efter detta rengöra huden med lite rosenvatten, och till sist smörj in huden med ekologisk Argan Olja.